Over het schip
De Bracksand is in 2019 volledig verbouwd en opnieuw ingericht. Voor dagtochten kunnen er 54 gasten meevaren. Naast een grote ruime kuip aan dek heeft het schip een zeer ruim dagverblijf met onder andere een bar, een tap en een professioneel ingerichte keuken.

Op het schip kunnen 24 gasten overnachten, verdeeld over vier luxe 2-persoons hutten met eigen douche/toilet, vier 2-persoonshutten met gemeenschappelijk douche/toilet.

Omdat het schip volledig is gerenoveerd voldoet het aan de laatste eisen qua veiligheid en duurzaamheid. Met recht kan worden gesteld dat dit een van de meest duurzame schepen van de Nederlandse zeilchartervloot is, niet alleen qua materiaal en techniek maar ook qua bedrijfsvoering.

Eenmaal aan boord is het mogelijk om actief mee te helpen maar u kunt ook in alle rust genieten van de prachtige natuur. In overleg met u organiseren wij een programma op maat met bijpassende catering waardoor alle gasten een onvergetelijke dag zullen hebben.

Faciliteiten

 • Vier Luxe 2-persoonshutten met eigen douche/toilet
 • Vier 2 persoonshutten gemeenschappelijk douche /toilet
 • De luxe hutten zijn uit te breiden met 2 personen / hut
 • 6 toiletten
 • 5 douches
 • Centraal verwarmd, vloerverwarming
 • Geluidsinstallatie
 • Televisie
 • Warm water

--meer--

De schipper

In 2012 gooide ik het roer om. Na 15 jaar in loondienst, na vijf jaar wonen en leven in Amsterdam Landelijk Noord op een varend authentieke Friese Zeetjalk Vrouwe Johanna. Door mijn voorliefde voor alles rondom recreatie en watersport heb ik in dat jaar de stap genomen mijn droom werkelijkheid te laten worden.

Ik kwam er achter dat ik gelukkig werd door mij te richten op de kwaliteit van het leven, mensen een plezierige tijd en unieke ervaringen te laten beleven, vakmanschap en natuurlijk de zeilvaart.

Missie

Onze missie is om van de Bracksand een voorbeeld te maken in de zeilchartervaart op het gebied van duurzaamheid. Zo denken we bij de verbouwing van de Bracksand zoveel mogelijk in groene oplossingen, worden CO2-vriendelijke materialen gebruikt en nemen we energie- en waterbesparende maatregelingen.

Daarnaast gaan we in de toekomst vracht op een CO2-neutrale manier vervoeren onder de noemer ZuiverVaren. Hierbij kun je denken aan het transport van kunst, decormateriaal van en naar festivals op de waddeneilanden en fairtrade producten van de waddeneilanden naar het vaste land en vice versa. Zo bieden we de mogelijkheid om producten op een duurzame manier naar de plaats van bestemming te krijgen.

--meer--

Geschiedenis van het schip

De Bracksand is een Groninger klipper, die in 1899 gebouwd is in Hoogezand onder de naam Souza. Het schip heeft dienst gedaan in de Wad- en Sontvaart en voer op Denemarken. Het schip is 36 meter lang en 6,50 meter breed. Als vrachtschip had het een tonnage van 281 ton. Vergelijk dat maar met een skütsje, die 35 a 40 ton is. In 1974 onder de naam Bracksand vanuit de vrachtvaart door Van der Werff gekocht en in originele staat gerestaureerd en getuigd. In 1991 heeft Van der Werff het schip verkocht en heeft het als dagtochtenschip vanuit Zierikzee gevaren. In 2016 hebben wij het schip gekocht en door veel achterstallig onderhoud helemaal weer opnieuw opgebouwd. We hebben hier veel tijd, geld en energie in gestopt. Het onderwaterschip is volledig vervangen, het staalwerk is aangepakt, het schip is met gebruik van duurzame materialen uitvoerig geïsoleerd en de ventilatie is geïnstalleerd door middel van warmteterugwinning. Wij hebben bij de complete verbouwing en restauratie gekozen zoveel mogelijk volgens de huidige standaarden en comfort te werken.

De Zwaluw

Tijdens het vervangen van het gehele onderwaterschip had zich, als eerste bezoeker, een zwaluwpaar haar nestje gebouwd. Wij vonden dit een mooi moment om gezien de complete renovatie het schip een nieuwe naam te geven naar deze prachtige vogel zodoende noemen wij het schip Zwaluw.

Een zwaluw die onder het dak van een huis nestelt, brengt de bewoners geluk.Zeemannen geloofden dat het eerste wat ze zouden zien als er land in zicht kwam een zwaluw zou zijn. Ze lieten daarom tatoeages zetten van zwaluwen. De zeeman geloofde dat de zwaluwen hem weer thuis bracht als hij zou verdwalen, maar ook dat ze zijn ziel weer naar huis zouden brengen indien hij zou verdrinken.

De zwaluw staat symbool voor hoop, trouw, vrijheid en altijd de wens om veilig naar huis te keren. Daarom mag dit symbool niet op het bouwoffer ontbreken. De diepste wens van ieder persoon is dat iedereen, die het huis verlaat, ook weer veilig naar dit huis terugkeert.

 • Televisie
 • Warm water
 • --meer--